Brannsikring

Brannsikring

Alle leiligheter skal ha minst en røykvarsler, som må kunne høres godt på alle soverom, og et brannslukningsapparat. Styret anbefaler at man, spesielt i 4-roms leiligheter, har flere, seriekoblede røykvarslere. Det er i tillegg viktig at disse testes regelmessig og at batteriene byttes årlig. Røykvarslere har en forventet levetid på ca. 10 år og bør byttes innen denne tiden. Brannslukningapparatet bør også kontrolleres (sjekk at manometer står på det grønne feltet) og snus et par ganger i året. Sørg også for at alle husstandsmedlemmer vet hvor apparatet står og hvordan det fungerer. Andelseieren er selv ansvarlig for at røyvarsler og brannslukningsapparat er tilgjengelig og i orden.


På kjøkkenet anbefaler styret at man i tillegg skaffer seg et brannteppe og en boks med slukkeskum. Dette er gode slukkemidler for å slukke branner på komfyren. En komfyrvakt kan også være en god investering som øker sikkerheten og forebygger brann på kjøkkenet.


I alle trappeoppganger er det hengt opp en branninstruks. Les denne nøye! Trappeoppgangen er forøvrig hovedrømningsvei fra leilighetene. Dersom trappa skulle være fylt med røyk, blir du værende i leiligheten, lukker leilighetsdøra (men la den være ulåst) og varsler 113 om hvor du er. Hver leilighet er en egen branncelle og skal holde røyk og flammer ute til brannvesenet ankommer.



Det er seriekoblede røykvarslere i kjeller og trappeoppgang. Disse skal varsle lokalt og er ikke koblet til noen alarmsentral. Ved alarm vil det blinke et rødt lys på den sensoren som har utløst alarmen. Det er også mulig å slå av alarmen i 10 minutter ved å trykke på knappen på varsleren i 3 sekunder.

Brannsikring

Grilling på veranda

Ifølge vedtektene er det ikke anledning til å bruke grill med åpen flamme på veranda, det vil altså si at kullgrill er forbudt. Man kan derimot grille med elektrisk grill og gassgrill så lenge dette ikke er til sjenanse for naboene.

Mer info om veranda

Brannsikring

Oppbevaring av gassflasker

Dersom man må oppbevare gassflasker i boligen, gjelder følgende regler:

  • Gassbeholderen skal oppbevares stående, på et stabilt underlag, på et godt ventilert sted.
  • Gass skal ALDRI oppbevares i kjelleren. Det er altså ikke anledning til å ha gassflasker i kjellerbod.
  • Det anbefales at flaskene oppbevares på balkongen.
  • Det er maksimalt tillatt å oppbevare to flasker på 11 kilo per bolig.
Share by: