Vann og avløp

Rør og avløp

Det er den enkelte andelseiers ansvar å sørge for å holde avløpsrørene inn til leiligheten åpne. Det er spesielt viktig at man aldri benytter avløpsrør til å kvitte seg med ting som ikke hører hjemme der.


Baderomsavløp skal ikke brukes til våtservietter eller Q-tips, dette vil føre til tette rør og kan medføre tilbakeslag med store kostnader.

Videre skal ikke kjøkkenavløp benyttes til å kvitte seg med fett eller matrester. Dette kan føre til både tette rør, men vil også være attraktivt for rotter og andre skadedyr. Trykk på merket tekst hvis du vil vite mer.


Rens sluk og vannlåser minst én gang i året. Bruk dessuten jevnlig avløpsåpner på kjøkken og bad for å forebygge at rørene går tett.


Vær spesielt oppmerksom på avløpsrørene til oppvask- og vaskemaskin. Hvis disse går tett, kan store mengder vann flyte utover gulvet. Vi anbefaler Mudin, som selges hos blant annet COOP Bygg og hos rørleggere. Dersom dette ikke hjelper, må rørlegger kontaktes for å få utført rørspyling. Andelseieren må selv besørge dette.


Dersom du ser at det kommer mye kondens på rørene under kjøkkenvasken, eller på sisternen på badet, så kan dette skyldes en liten lekkasje slik at vannet hele tiden står og renner. Et vanlig lekkasjested er klosettet ved at det drypper vann ned i doskåla. Få en rørlegger til å kikke på dette.


Når du er bortreist, sørg for å ha på tilstrekkelig varme i alle rom med vanninstallasjoner for å hindre at rørene fryser.

Bruksanvisning Waterguard

Vann og avløp

Bytte av sluk

Ved oppussing av bad, dekker borettslaget inntil kr. 8000,- (inkl. mva.) for bytte av gammelt støpejernssluk. Støtten forutsetter bruk av fagfolk med riktig kompetanse. Andelseier er ansvarlig for vedlikehold av sluk på bad. Borettslaget ønsker å anbefale bruk av Stjørdal Rør - tlf. 74 84 02 80


Styret skal kontaktes skriftlig før arbeidet igangsettes. I 2. og 3. etasje er det et svært tynt lag med betong under slukkoppen på badet, noe som medfører at man lett kan gå gjennom ved utmeisling av gammelt sluk. Det er derfor viktig at firmaet som utfører jobben vet om dette og kan ta eventuelle forholdsregler i leiligheten under (oppstøtting av taket).


Ved skader på taket under, må det utførende firmaet utbedre murskaden. Borettslaget vil ordne med oppmaling av taket når skaden er utbedret.

Mer informasjon

Vann og avløp

Varmtvannsbereder og stoppekran

Det er andelseierens ansvar å vedlikeholde og skifte ut varmtvannsberederen i egen leilighet. Spesielt dersom tanken står i et rom uten sluk, er det viktig at det ikke oppstår lekkasjer da dette kan medføre store skader. Forventet levetid for en bereder er typisk 15-20 år. Styret ønsker ikke at eldre tanker enn dette benyttes i rom uten sluk og berederen skal derfor byttes ut før den når 20 år.



I 2014 kom det nye regler som krever at nye varmtvannsberedere med effekt på over 1500 W skal være fast tilkoblet det elektriske anlegget. Ved bytte av varmtvannsbereder må dere derfor passe på at denne blir installert i henhold til forskriftene av godkjent elektriker.


De siste par årene har borettslaget opplevd en rekke lekkasjer fra sikkerhetsventilen på CTC-beredere fra perioden 2000-2009. Dersom du har en CTC-tank fra denne tiden, så oppfordrer vi på det sterkeste til å ta kontakt med rørlegger for å vurdere et bytte av sikkerhetsventil.


Blandeventilen på varmtvannsberederen er også en mulig kilde til lekkasjer. Ofte har disse ventilene mye kortere levetid enn selve tanken. Sjekk derfor denne ventilen regelmessig og ta kontakt med rørlegger dersom du ser at det pipler vann ut fra justeringsskruen.


I mange leiligheter så sitter det fortsatt en gammel stoppekran av skru-typen (sluseventil) under kjøkkenbenken. I tillegg til at disse ofte ikke lenger fungerer tilfredsstillende, så kan de også være en mulig lekkasjeårsak. Dersom du fortsatt har en slik kran, så oppfordrer vi til å få denne byttet til en ny kuleventil.

Share by: